Nagelsvamp

Slipar bort så mycket angripen svamp som möjligt samt vidare rekommendationer för fortsatt hemmabehandling. 

Tecken på fotsvamp börjar oftast med en spricka mellan ringtån och lilltån. Man kan få hudsläpp, rodnad, klåda eller som en hinna med torrt. 

Jag föredrar att använda Cortimyk fotsvampsbehandling som är en kräm som du smörjer in hela fotsulan och mellan tårna med. 

2 gånger dag i 3 dagar.

1 gång dag i 3 dagar

Och varannan dag 3 gånger.

När denna kur är slut är det viktigt att du hjälper huden med en ”snäll” fotkräm. Själv rekommenderar jag alltid Gehwol softfeet, då starkare krämer kan irritera huden efter behandlingen. Smörj 1-2 gånger dag i någon vecka. 

Du ska känna en effekt på huden och att den tar till sig fukten.

Svampen trivs i skadad hud. Har du t ex djupa hälsprickor som inte läker kan det hjälpa att ta en liten kur i de skadade sprickorna. Då brukar man få en bättre sårläkning. 

PRODUKTER jag använder mig av:

Gehwol, Camillen60, biocool, vårtfri

Nagelsvamp Läs mer »

Liktorn

Skär ur och avlastar. Om du använt dig av liktornsplåster vill jag att det ska ha gått minst 10 dagar sedan du tog BORT PLÅSTRET innan du kommer på behandling. Plåster luckrar upp även den friska huden, vilket gör det svårare att skära ut förhårdnaden-kärnan utan att skada den friska vävnaden. 

Liktorn Läs mer »

Nageltrång

Undersöker & behandlar orsaken & vidare efterbehandling & råd. Nagellack vill jag att du tar bort innan behandlingen. 
Efter din behandling hos mig vill jag att du skyddar tån lite extra. Tubgasen som jag satt på brukar kunna sitta några dagar.
Jag brukar säga att dag 4 ska du slutat tänka på tån. Du kan sedan ta en gasvävskompress och täcka över tån och fästa med kirurgtejp.
Beroende på hur smärtsamt och om nageltrånget är infekterat så bör du använda skyddet 2-4 veckor.
Extra viktigt när du ska använda skor och vara aktiv.
Nagelolja med pipett är en fantastisk hjälp att droppa i nagelfalsen. Den motverkar att det blir hård hud, liktornar eller att huden mellan nagel och fals skapar friktion och börjar göra ont.
När du masserar falsen lätt ökar du cirkulationen och sårläkningen förbättras.
Om du har kraftig INFEKTION så vänta med nagelolja tills det blivit en sårskorpa. Du kan fortfarande tvätta av nageltrånget morgon och kväll med asolsprit eller klorhexidin.
För dig med inrullade naglar kan en liten remsa med copolingas eller sorbact avlasta falsen. Den placeras längst med nagelns fals och lyfter upp nageln något i främre kanten. Det brukar uppskattas av många.
Bra att ha hemma:
⁃ sorbact compress
⁃ Asolsprit
⁃ Kirurgtejp
⁃ Gasvävskompress
⁃ Nagelolja

———
Sorbact Compress är en bakteriebindande kompress som förebygger och behandlar sårinfektion. Den gröna Sorbact-ytan är unik och binder naturligt till sig bakterier från såret som följer med förbandet när det avlägsnas. På så sätt minskar antalet bakterier i såret och läkningen underlättas utan att det avges några aktiva ämnen till såret.
Används vid måttligt vätskande sår. Kan sitta på i flera dagar beroende på sårets och den omgivande hudens tillstånd.

Nageltrång Läs mer »

Sommar & sommarfötter

Sommar och barfota i skor eller i gräset är fantastisk, men det gör också att våra fötter utsätts för lite risker att drabbas av sprickor och fotsvamp.

När fötterna är barfota i skorna och du svettas ut, så ligger microorganismer som bakterier, virus och svamp kvar i skon ett tag om det blir fukt i skon. Det är också då det blir illaluktande.

För att motverka detta så är det bra att ha tunna bomullsstrumpor i skona som du byter varje dag. Nylon andas inte och du får snarare mer bekymmer.

Har du då dessutom sprickor är torr i huden så kommer lättare microorganismer in i hudbarriären och du drabbas av fotsvamp.

Går du barfota eller i skor utan hälkappa och dessutom är torr, så finns inget som stöttar upp hälen och huden brister med resultat som hälsprickor.

Det du ska göra för att hjälpa dina fötter under denna period och faktiskt kunna njuta av mjuka hela fötter är att SMÖRJA dem.

Känner du att en spricka uppstått, maxa på och smörj så brukar det ge med sig.

Glöm inte bort att ha en riktigt skön sommar!

// Gisela

Sommar & sommarfötter Läs mer »

Vinterfötter

Vi kommer allt närmre vintern och det innebär också att vi byter till andra varmare skor. I år iom covid-19 så arbetar allt flera hemma och fötterna tvingas inte ner i icke fotriktiga skor.

T ex så är nylonstrumpor det sämsta då de inte ANDAS. Jag ser ofta dessa fötter med en vit hinna på-fotsvamp.

Använd hellre naturmatrial som ullstrumpor, kashmir och bambu. Använder du bomull så behåller du oftast fukten i strumpan med resultat att fötterna blir torra och kan leda till fotsvamp. Har du dessutom sprickor och trasig hud så får lättare svamp och virus som fotvårtor fäste lättare där huden redan är öppen. HEL HUD ÄR BÄSTA SKYDDET. Det får du bäst genom att;

– Håll fötterna rena.

– Smörj med fotkräm anpassad efter din hudtyp och ditt behov.

– Använd strumpor i ull, kashmir eller bambu.

– Använd torra skor. Växla gärna skor så de hinner torka upp mellan gångerna.

– Fotbad biocool som är ett bakteriedödande bad som motverkar förhårdnader, fotsvamp, fotsvett, hälsprickor, fotvårtor.

– Torka fötterna torra efter dusch/ bad och var extra nogrann mellan tårna.

// Gisela

Vinterfötter Läs mer »

Följer socialstyrelsens riktlinjer för hygien

Så har vi en utökad smittspridning med covid-19 igen…

Jag följer socialstyrelsens riktlinjer för hygien och försöker vädra lite extra ( har värmefilt ).

Är du som kund orolig så kan du vänta utanför så kommer jag ut och öppnar till dig, så behöver du inte riskera att möta någon i väntrummet.

Självklart är jag inte på jobbet med symtom, det hoppas jag inte du heller har när du besöker mig och lokalen.

Jag bär munskydd hela behandlingen och spritar kundstol, arbetsbänk, lupplampa, handtag och händer.

Tillsammans hjälps vi åt att INTE vara en SMITTSPRIDARE. Vi fixar det här tillsammans.

/ Gisela

Följer socialstyrelsens riktlinjer för hygien Läs mer »

NAGELOLJA- NAGELTRÅNG

NAGELTRÅNG- NAGELOLJA: För att förebygga och efterbehandla nageltrång så rekommenderar jag nagelolja. Har du haft ett infekterat nageltrång som vätskat och använt mycket asolsprit etc som påfrestar på huden, så släpper lätt huden och blir extra känslig. För att hjälpa huden att återfå sin spänst så rekommenderas nagelolja att droppa i nagelfalsen. Masseras lätt på vardera sida. #nagelolja#giselasfotvård #giselasfotvårdtäby #åkerbyvägen382täby #åkerbyvägen#täby#nageltrång#nageltrångäringetattlekamed #nageltrångsuger #unguisincarnatus

NAGELOLJA- NAGELTRÅNG Läs mer »

Infekterat nageltrång

Här har inrullad nagel skurit in i nagelfalsen och skapat en infektion. Friktion tillsammans med tryck från skor gör detta smärtsamt.

Här har jag gjort ett sedvanligt nageltrångsklipp med efterföljande tvätt med väteperoxid + vatten. För att avlasta nagelfalsen och lyfta nageln har jag valt att lägga tunna sorbactremsor bilateralt. Sorbact är en bakteriebindande kompress som jag tycker fungerar väldigt bra på just vätskande nageltrång som dessa.

Jag väljer sedan att droppa på lite asolsprit och lägga en gasvävskompress runt tån, och sedan en tubgas för att fixera förbandet och skydda den redan irriterade tån.

Här är viktigt att använda skor med utrymme och skydda tån 1-2 veckor beroende på hur infekterat det är.

Jag brukar säga att dag fyra efter behandlingen ska du ha slutat ”tänka på tån” och det ska ha vänt. Svullnad, rodnad, värme och sårsekret ska ha avstannat.

När tån inte längre är infekterad- smörj och massera in nagelolja i falsen. Det hjälper huden och minskar friktion från nageln och håller falsen mjuk.

/ Gisela

Infekterat nageltrång Läs mer »